Azteckie Kombo (kakao + magiczne grzybki) otwierające serce i umysł

magiczne grzybki

Kakao, główny składnik czekolady, nie bez powodu nazywany jest „pokarmem bogów” – ma piękne podnoszące na duchu działanie, szczególnie w połączeniu ze szczyptą magii.

Intuicyjnie wiemy: czekolada sprawia, że czujemy się dobrze. W naturalny sposób czekolada kojarzy nam się ze zmysłową przyjemnością i miłością. Niewiele jednak wiadomo, że za tym lekko podnoszącym na duchu i satysfakcjonującym kawałkiem cukru kryje się ziarno o silnym działaniu psychoaktywnym.

Konwencjonalna mleczna czekolada z supermarketu ma w rzeczywistości bardzo małe ilości kakao, które dodatkowo zostało poddane różnym ciężkim procesom przemysłowym, aby uzyskać połysk i nieskazitelny wygląd. Nawet większość dostępnej na rynku ciemnej czekolady jest zrobiona z kakao, które zostało zalkalizowane, podgrzane do wysokich temperatur i sprasowane pod tonami ciśnienia hydraulicznego. W dążeniu do stworzenia idealnej w smaku czekolady o długim okresie przydatności do spożycia, większość związków psychoaktywnych została niestety zniszczona.

Na szczęście są miejsca w których można kupić nieprzetworzone ziarna kakaowca lub gotową masę kakaową, poddaną minimalnej obróbce, tak by zachowała większość swoich dobroczynnych substancji.

Pokarm bogów i ciało bogów

Oficjalna nazwa drzewa kakaowego to theobroma cacao, składa się z greckich korzeni theo („bóg”) i broma („pokarm”), co oznacza „pokarm bogów”. Pochodząca z Mezoameryki nazwa theobroma wywodzi się z czasów europejskiej eksploracji i podboju regionu znanego obecnie jako Południowy Meksyk. „Pokarm bogów” wywodzi się z interpretacji tego, jak rdzenni mieszkańcy odnosili się do rośliny, ponieważ było oczywiste, że kakao miało dla nich boski status. Hiszpanie przywieźli ziarna kakaowca z powrotem do Europy, gdzie po pewnym czasie przekształcili je w czekoladę, jaką znamy. Jednak słowo czekolada wywodzi się ze słowa „chocolātl” z języka nahuatl, co oznacza „gorzki napój”. Aztekowie bardzo szanowali kakao, a gorzki napój był powszechnie wytwarzany z tej rośliny do użytku w rytuałach i ceremoniach religijnych zarezerwowanych dla wyższych szczebli społeczeństwa.

Uważany za potężny afrodyzjak i roślinę zmieniającą nastrój, sfermentowany napój kakaowy był integralną częścią ich religii – pojawiał się w ceremoniach duchowych, podczas zaślubin, w obrzędach śmierci i składanych ofiarach. Roślina kakaowca była postrzegana jako boski nauczyciel, który pomaga uzyskać dostęp do wyższych stanów świadomości, miłości i jedności. Zarówno Majowie, jak i Aztekowie kojarzyli kakao z różnymi bogami. Rdzenni Aztekowie postrzegali kakao jako boski dar od spokojnego boga Quetzalcoatla, pierzastego węża. W kulturze Majów kakao było częścią mitu o stworzeniu, będąc jednym z pokarmów, których bóg Majów używał do tworzenia ludzi.

Język nahuatl oferuje również wgląd w inne święte pokarmy używane podczas ceremonii, takie jak grzyb teonanacatl, co tłumaczy się jako „ciało bogów”. Grzyb o boskim statusie, grzyb teonanacatl odnosi się do psilocybe mexicana, grzyba psychodelicznego występującego również w Mezoameryce. Jest dobrze udokumentowane, że te poszerzające świadomość grzyby były spożywane razem z kakao w rytuałach.

Uważa się, że Mezoamerykanie spożywali grzyby psylocybinowe, aby komunikować się z duchami. Grzyb psylocybinowy obok innych roślin psychodelicznych był bardzo święty i ważny dla Mezoamerykanów. Bóg Xochipilli był znany jako aztecki bóg kwiatów. Ale nie byle jakich kwiatów – psychodelicznych kwiatów. Symbolizował lato, kwiaty, przyjemność, miłość, taniec, malarstwo, ucztowanie, kreatywność i dusze. Jego posąg pokryty jest różnymi endogennymi roślinami i grzybami interpretującymi stan duchowej ekstazy.

Magiczne kakao

Badania tych starożytnych kultur mezoamerykańskich ujawniły, że kakao ma długą historię spożywania w połączeniu z innymi rytualistycznymi pokarmami, zwłaszcza psychoaktywnymi roślinami i grzybami. W ceremoniach magicznych grzybów Aztekowie łączyli teonanacatl z kakao, aby podawać je jako mieszany napój grzybowo-kakaowy. W innych przypadkach grzyby jedzono same, a następnie podawano napoje kakaowe w celu dalszego wzmacniania efektów psychoaktywnych. Uważano, że właściwości kakao pomagają wzmocnić i kierować duchem doświadczenia grzybowego.

Spożyte razem magiczne grzybki i kakao nadają głębi doznaniu psychodelicznemu. Tradycyjnie mówi się, że magiczne grzybki otwierają umysł, podczas gdy kakao otwiera serce. Kakao nie jest psychodelikiem, ale działa pobudzająco, poprawia nastrój i łączy z centrum serca. Kakao zawiera inhibitory MAO, które modulują neuroprzekaźniki, takie jak serotonina. Zwiększa to efekt psylocybiny.

Kakao działa również jako nośnik psilocybiny. Wszystkie naturalne tłuszcze obecne w kakao (maśle kakaowym) pomagają organizmowi przyswajać i wykorzystywać aktywne składniki. Pomaga to organizmowi przetwarzać i otrzymywać pełne efekty grzybów psilocybinowych. Kakao może zachowywać się podobnie do liposomu, ponieważ wszystkie cząsteczki tłuszczu ułatwiają organizmowi wchłanianie, jednocześnie umożliwiając przenoszenie psilocybiny do krwi i mózgu.

Acteckie Kombo jest naprawdę świętym połączeniem Teonanacatl (magicznych grzybków) i Theobroma Cacao. Połączenie psylocybiny i kakao tworzy wzniosłe doznania dla przyjmujących je osób. Pokarm bogów i ciało bogów to połączenie o idealnej równowadze stworzone w niebie.

Tradycyjnie kombinacja była stosowana w szamańskich duchowych ceremoniach, w trakcie których przyjmowało się duże dawki magicznych grzybków, jednak wiele korzyści przynosi regularne ich spożywanie z tak zwanym mikrodozowaniem psylocybiny. Kakao i mikrodozowanie służą zdrowemu i pozytywnemu stylowi życia – razem ofiarują większą głębię.

Z intencją

Zastanów się, jakie są twoje cele, zanim zaczniesz mikrodawkować. Kiedy zaczynamy dzień od napoju kakaowego, spożytego samego czy z mikrodawką magicznego grzybka, wyznaczamy sobie intencję na ten dzień, coś nad czym pracujemy. To dobry sposób na połączenie się ze swoim sercem i przygotowanie umysłu na to, jak chcemy przeżyć dzień. Ustalenie intencji zwiększa doświadczenie i wyniki.

Twoje intencje lub cele mogą być oparte na wydajności, rozwoju społecznym, osobistym lub duchowym i mogą być różne w ciągu dnia lub zmieniać się w czasie. Łączenie się z głębszymi warstwami siebie jest częścią satysfakcjonującego życia.

Poranna praktyka, aby zanurzyć się głębiej w swoje ciało

Poranne praktyki, jak joga, medytacja, sesja oddechowa, praktyka wdzięczności itp. to niesamowite sposoby na połączenie się z samym sobą, naszym ciałem, naszym przepływem i spokojnym stanem umysłu. Odpuszczanie myśli i bycie obecnym w naszym ciele to wyzwanie, które wszyscy znamy.

Nie zawsze można rozpocząć dzień od jogi lub innych praktyk. Fajne w mikrodozowaniu jest to, że tak naprawdę nie zajmuje to wiele czasu. Jednak idealnym przepisem jest rozpoczęcie dnia od mikrodawki psylocybiny, filiżanki kakao i wewnętrznej praktyki. Głębia i integracja tego połączenia jest bardzo mocna, i może być podróżą samą w sobie. Warto zafundować sobie tę synergię, kiedy tylko można.

Nauka o surowym kakao

Tradycje kakaowe starożytnych Majów i Azteków można uzasadnić naszym obecnym rozumieniem rośliny kakaowca. Kultury tubylcze czciły kakao jako świętą, zmieniającą nastrój roślinę, afrodyzjak i wzmacniacz grzybowych ceremonii. Teraz wiemy, że kakao zawiera niewielkie ilości inhibitorów enzymów, zwanych inhibitorami MAO, które są zdolne do spowolnienia rozkładu związków psychoaktywnych znajdujących się w grzybach teonanacatl, tym samym utrwalając lub wzmacniając efekty. Nie tylko w połączeniu z grzybami, ale także spożywane samo kakao pozostaje bardzo złożonym chemicznie pokarmem, który wpływa zarówno na umysł, jak i na ciało. 

Wzmocnienie umysłu i nastroju można przypisać wielu związkom znajdującym się w kakao, w tym:

  • Kofeina: występująca w niewielkich ilościach w kakao, alkaloid kofeiny jest silnym środkiem pobudzającym układ nerwowy.
  • Teobromina: podstawowy, gorzki alkaloid występujący w kakao, w ilości 2 razy większej niż kofeina. Jest stymulantem sercowo-naczyniowym, poprawiającym pracę serca i przepływ krwi i ma około jednej czwartej stymulującej mocy kofeiny.
 

Wykazano, że wpływ na układ sercowo-naczyniowy i serce jest spowodowany:

  • Polifenole przeciwutleniające: grupa chemikaliów ochronnych występujących w wysokich stężeniach w kakao. Polifenole pomagają zmniejszyć utlenianie LDL (złego cholesterolu), a także hamują zlepianie się płytek krwi, obniżając ciśnienie krwi i zmniejszając ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
  • Surowe kakao zawiera więcej przeciwutleniaczy niż jakakolwiek inna żywność.
 

Kakao jako aktywator energii seksualnej, miłości i błogości można interpretować poprzez zrozumienie następujących związków:

  • Serotonina: Kakao zawiera serotoninę, a także składniki (magnez i tryptofan), które zwiększają produkcję nowej serotoniny w organizmie. Neuroprzekaźnik odgrywa główną rolę w pozytywnym nastroju, równoważeniu stresu i zwiększonym libido i podnieceniu seksualnym, pożądaniu i odczuwaniu przyjemności – działa jak seksualny słodzik między partnerami, aby wzmocnić doznania i poczucie bliskości.
  • Magnez: występuje w dużych ilościach w kakao i jest kluczowym minerałem dla rozluźnienia mięśni.
  • PEA: cząsteczka miłości, czyli fenyloetyloamina, jest neuroprzekaźnikiem wytwarzanym naturalnie w organizmie, kiedy się zakochujemy. Działa stymulując mózgowe ośrodki przyjemności, wywołując uczucie przyciągania i zawroty głowy. PEA występuje naturalnie w surowym kakao.
  • Anandamid: neuroprzekaźnik znajdujący się w kakao, który po uwolnieniu w mózgu wywołuje uczucie euforii. Nazywany „substancją chemiczną błogości”, kakao zawiera również inhibitory enzymów, które hamują rozkład anandamidu w organizmie, co dodatkowo przyczynia się do odczuwania „błogości” związanego z surowym kakao.
 

Kakao, dzięki swoim właściwościom pobudzającym energię seksualną, współcześnie często spożywana jest również w różnych tantrycznych ceremoniach, kręgach i spotkaniach ekstatycznego tańca. Zapraszam na uzdrawiającą ceremonię tantryczną, w czasie której będziemy w sposób rytualny i intencyjny spożywać napój bogów, by z otwartym sercem przejść do uzdrawiających praktyk i masaży tantrycznych.

Magiczne grzybki – korzyści lecznicze

Magiczne grzybki są używane w wielu rytuałach duchowych od tysięcy lat. Dziś uznaje się, że terapia psilocybiną może pomóc w PTSD, traumie, niepokoju, depresji i ogólnym samopoczuciu. Wciąż jest wiele do rozwikłania przy niewielkiej ilości dostępnych badań na temat stosowania terapii psilocybinowej. Terapia psilocybinowa jest nową alternatywą, która pomaga osobom w transformacji ich zdrowia psychicznego.

Kiedy dana osoba spożywa psilocybinę, układ pokarmowy przekształca ją w psylocynę, która wiąże się z receptorami serotoninowymi. To aktywuje receptor 5-HT, który stymuluje neurogenezę. Neurogeneza to proces tworzenia się nowych neuronów w mózgu. Zwiększa to łączność i aktywność między różnymi częściami mózgu. Nowe badania pokazują, że psilocybina może mieć zdolność do rekonstrukcji funkcjonalnej łączności ścieżek mózgowych.

Terapia psilocybiną przyniosła korzyści wielu osobom poprzez poprawę nastroju, dostarczenie większej energii, poprawę skupienia i funkcji poznawczych, a także zmniejszenie stresu, lęku i depresji.