Jak dieta wpływa na odczuwanie i intensywność lęku (i jak wybranie energii miłości wpływa na ciało)

lęk

Najskuteczniejszym sposobem uwolnienia się od lęku jest podejście holistyczne polegające na równoczesnym uzdrawianiu zarówno umysłu, duszy, jak i ciała, któremu poświęcony będzie ten artykuł.

Przyjrzymy się, jak dieta wpływa na lęk – które produkty go potęgują, a które obniżają. Poznamy również kilka najważniejszych związków organicznych, których niedobór wzmaga odczuwanie lęku oraz jak sposób przygotowania pożywienia (gotowane czy surowe) wpływa na jego intensywność. Na koniec przyjrzymy się, jak wybranie energii Miłości wpływa nie tyle na umysł, co na ciało fizyczne, wywołując w nim namacalne zmiany.

PRODUKTY SPOŻYWCZE ZWIĘKSZAJĄCE LĘK
 

Cukier

David Hawkins, znakomity badacz ludzkiej świadomości, ceniony psychiatra i terapeuta, w swojej książce „Przywracanie zdrowia” pisze o hipoglikemii czynnościowej jako jednej z głównych przyczyn fizycznych wywołujących ogólny strach i lękliwość. Zaburzenie to jest związane z poziomem cukru we krwi i nadmierną reakcją organizmu na jego podaż. Jak pisze: „Nagły spadek cukru we krwi może spowodować wystąpienie takich reakcji emocjonalnych jak złość, wściekłość, strach, drgawki, panika, a nawet przemoc”.

Łatwym sposobem na zdiagnozowanie u siebie występowania tego zaburzenia jest odstawienie na minimum tydzień (choć wystarczy już 5h, by zobaczyć różnicę) wszelkiego rodzaju cukrów i alkoholu. Jeśli lęk i inne negatywne emocje po tygodniu znikną, oznacza to, że cierpieliśmy na to zaburzenie. Hawkins w swojej książce twierdzi, że na przestrzeni wielu lat swojej praktyki, aż 25% jego pacjentów cierpiących na lęki zostało wyleczonych tylko dzięki odstawieniu cukru i alkoholu.

Odstawiając cukier pamiętaj, że chodzi o wszystkie produkty, które go zawierają – słodycze, produkty mączne, wiele gotowych potraw, napoje (nawet woda smakowa) oraz owoce – one wszystkie zawierają cukry.

Małe ostrzeżenie. W ciągu pierwszych 5h od odstawienia wszelkich cukrów, jeśli posiadasz to zaburzenie, mogą pojawić się silne nieprzyjemne reakcje psychofizyczne, porównywalne do tych, których doświadczają osoby na odwyku uzależnione od twardych narkotyków.

Kawa

A w zasadzie kofeina, którą kawa zawiera. Kofeina wywołuje pobudzenie wyższych ośrodków nerwowych, a w dużych dawkach wpływa również na rdzeń kręgowy. Na układ nerwowy wpływa poprzez zwiększanie wydzielania neuroprzekaźników, w tym najważniejszych dla doznawania lęków – noradrenaliny i adrenaliny. Oznacza to, że kofeina powoduje silne uczucia niepokoju, lęku i rozdrażnienia. Dla ciała osoby z już podwyższonym wydzielaniem przez chroniczną bojaźliwość (i przewlekły stres) kortyzolu oznacza to niebotyczny wysiłek i ryzyko wielu dolegliwości, zarówno fizycznych, jak i emocjonalnych.

Jeśli zależy ci na uwolnieniu się od lęków, to odstaw całkowicie kofeinę na okres kilku miesięcy. Uważaj, bo oprócz kawy znajdziesz ją również w herbacie, coli, napojach energetyzujących oraz niektórych lekach i suplementach odchudzających. Podobnie jak przy odstawieniu cukru i tu pierwsze dni mogą wzmóc złe samopoczucie i nasilić lęki. Trzeba to przetrzymać.

Stresogenne pożywienie

To pożywienie, które wzmaga wydzielanie już wspomnianych kortyzolu i adrenaliny, substancji odpowiedzialnych za doznawanie lęku. Zaliczamy do nich potrawy smażone, wysoko przetworzone z dużą ilością konserwantów i sztucznych dodatków (gotowe jedzenie, mięso itp.), kawa, herbata oraz alkohol.

Poza tym mięso mocno zakwasza organizm, które u wielu osób może wywoływać dodatkowe rozdrażnienie, a przez to, że bardzo wolno się trawi, dłużej podtrzymuje nieprzyjemne emocje, i co najważniejsze, umysł staje się „cięższy”, trudniej jest o uważność, koncentracje i uwalnianie emocji lęku.

Surowe, zimne jedzenie

Choć surowe, naturalne jedzenie jest zdrowe, a moda na tzw. raw food, w Polsce znany jako witarianizm, staje się coraz bardziej popularna, to nie zawsze musi być odpowiednia na dłuższą metę. W ajurwedzie, systemie medycyny indyjskiej, rozróżnia się cztery typy psychofizyczne, każdy o innych właściwościach i potrzebach fizycznych, w tym dietetycznych. Jeśli wg tego systemu jesteś typem o nazwie vata, to jedzenie zbyt wielu surowych i zimnych potraw, jak surówki i owoce, będzie tylko nasilało lęki. Osoba o tym typie dla łagodzenia objawów lęku powinna jeść dużo ciepłych potraw (w tym zdrowych zup) i pić ciepłych napojów.

PRODUKTY SPOŻYWCZE ŁAGODZĄCE LĘK
 

Owoce i warzywa

Potrawy ze świeżych warzyw, przyrządzane w domu lub w restauracji, bez sztucznych dodatków, pełne witamin i substancji odżywczych, z dużą ilością błonnika, chlorofilu i szybko trawione, nie zalegające w żołądku i jelitach – to klucz do diety obniżającej poziom stresu i lęków. Do wspomnianych warzyw należy dodać też owoce, kiełki, zioła, orzechy, suszone owoce, kasze (które działają kojąco na układ nerwowy) i rośliny strączkowe (chyba, że jest się typem vata – wtedy mogą być niewskazane).

Soki/koktajle warzywne i owocowe

Naturalne soki ze świeżych warzyw i owoców świetnie oczyszczają, działają przeciwzapalnie, są źródłem całej gamy minerałów i witamin oraz błonnika, który skutecznie czyści jelita z zalegających w nim resztek. Do koktajli warto dodawać zielone liście pełne chlorofilu (szpinak, jarmuż, kapusty itp.), dynie, słonecznik czy siemię lniane. Takie koktajle dodadzą ci naturalnej energii (w przeciwieństwie do kofeiny), a jeśli będziesz robił je na bazie banana, bogatego w tryptofan, który jest wykorzystywany przy produkcji serotoniny oraz selera naciowego, zawierającego związki uspakajające, to masz świetny naturalny sposób na łagodzenie swojej lękliwości.

Gorzka czekolada

Polifenole, które zawiera gorzka czekolada, łagodzą lęki i uspokajają. Zawarte w niej kakao zawiera bardzo dużo magnezu, który chroni przed stanami lękowymi i rozdrażnieniem. Jedz regularnie kilka kostek dziennie. Wybieraj czekoladę, która ma minimum 70% kakao, a jeszcze lepiej, jeśli będzie miała minimum 90%.

Suplementy

Osoba narażona na chroniczny stres oraz doznająca długotrwałego lęku uogólnionego lub częstych napadów lęku narażona jest na niedobór wielu substancji odżywczych, które zostają wypłukiwane w tych stanach emocjonalnych. Innymi powodami utraty tych składników jest nieodpowiednia, niezdrowa i źle zbilansowana dieta.

Do tych składników należy magnez, kwasy tłuszczowe omega-3 (dostępne np. w nasionach chia, migdałach, pestkach dyni, oleju lnianym), żelazo, witamina D (wytwarzana podczas ekspozycji ciała na słońce), cynk i witaminy z grupy B. Ważnym jest, by je uzupełnić na tyle, ile to możliwe w sposób naturalny dzięki pożywianiu oraz odpowiedniej suplementacji.

DARY NATURY – ZIOŁA

Ashwagandha

Zwana także jako indyjski żeń-szeń. Jest najbardziej znanym i cenionym ajurwedyjskim ziołem, cenionym dzięki swoim właściwościom antydepresyjnym, przeciwlękowym i stabilizującym nastrój. W walce z lękami jest wręcz nieodzowny. Kupuj ashwagandhe najwyższej jakości.

Waleriana

Czyli kozłek lekarski. Najczęściej stosowane w Polsce zioło na sen i uspokojenie odznaczające się wysoką skutecznością. Jej minusem jest działanie lekko otępiające umysł.

Pamiętaj, że w przypadku ziół potrzebna jest cierpliwość i systematyczność w ich spożywaniu. Pierwsze efekty mogą pojawić się po kilku tygodniach regularnego ich zażywania. Są jednak skuteczne, naturalne i nieinwazyjne. Nie przyjmuj jednocześnie kilku rodzajów ziół, chyba że zaleci ci tak zielarz.

WYBIERZ MIŁOŚĆ
 

Energia Miłości jako sposób postrzegania i poziom świadomości wpływa przeobrażająco na emocje, związki i ogólną jakość życia emocjonalnego. Wpływa również na procesy fizyczne.

Japończyk, Masaru Emoto, dowiódł eksperymentalnie, że woda potrafi magazynować informacje (w tym uczuć oraz stanów świadomości). W swoich badaniach i eksperymentach wykazał, że reaguje inaczej (układa się w inne kształty kryształów), w zależności od rodzaju komunikatu, który jest jej przekazywany.

Najpiękniejsze kształty przybierały kryształy, którym były poddawane takim pojęciom i słowom jak miłość, wdzięczność, kocham się, a także współczucie, mądrość itp.

Woda w organizmie człowieka stanowi ponad 60% jego masy, tak więc każda twoja myśl, każda emocja i każda intencja dosłownie wpływa na kształt tego jak wyglądasz. W każdej chwili formujesz aż 60% swojego ciała. To nie może nie mieć znaczenia. Twoje myśli mają ogromną moc wpływania na całą twoją istotę fizyczną. Zastanów się dobrze, jakimi myślami do tej pory obdarzałeś swoje ciało, które w każdej chwili na nie reaguje, a jakimi byś chciał, by czuło się dobrze, by czuło się kochane. Wybierając myśli o najwyższych wibracjach, wibracjach miłości, szybko poczujesz różnicę, najpierw emocjonalną, a po pewnym czasie i fizyczną.